Problemløserne!

Elleve elever fra fire danske skoler har været optaget af idéudvikling på Hochschule Flensburg.

Problemløserne!

En robot-skraldespand, et ur, der hjælper mod mobning og en ”digital problem-postkasse” er resultaterne af et udviklingsforløb, som elleve elever fra de danske skoler i Lyksborg, Satrup, Husby og Jens Jessen-Skolen i Flensborg har været igennem på Hochschule Flensburg.

Eleverne fandt selv frem til en problemstilling, analyserede den, kom med løsningsforslag, som de så udviklede prototyper på. Til det brugte de Hochschules kreative laboratorier, som stiller alt lige fra digitale værktøjer, et fysisk værksted og 3D-printere til rådighed.

Julia Redepenning underviser på Hochschule og har tilrettelagt forløbet:

- Det er noget, vi tidligere har gennemført med ældre elever, og det har været en fantastisk oplevelse at lave det med grundskoleelever. Vi er rigtig kede af, at det er forbi, siger hun.

Skoleleder på Jens Jessen-Skolen, Marit Beckmann er enig.

- Det kunne være super, hvis vi kunne få et samarbejde ud af det her. Eleverne har fået rigtig meget ud af det, siger hun.

I tre grupper har de unge udviklet deres projekt. Fra ide til prototype og en præsentation.

Tre projekter

Nahne, Jonas, Jonna og Vitus har haft miljøet i fokus.

- Vores problem er, at der er alt for meget skrald på skolernes toiletter og på skolegården. Vores løsning er en lille robot, som samler skrald op. Målgruppen er rengøringspersonalet. Prototypen kan programmeres. Den fungerer som en Alexa, og den parfumeres, så den ikke lugter, fortalte de fire i deres præsentation.

Gruppen med Lenja, Kjell, Elias og Hugo har identificeret mobning og respektløshed som en problematik, de gerne vil tage fat på. Deres løsning er en maskine og et ur, hvor man kan slå alarm, når man bliver mobbet. Alarmen melder sig så hos skolens personale, som kan komme for at hjælpe. Målgruppen er skolebørn..

Også den tredje gruppen med Alva, Ameena og Lina havde trivsel på skolen som emne.

- Problemet er, at der ofte ikke er nok opmærksomhed på, når der bliver drillet for eksempel i skolegården. Og så er eleverne bange for at sige det til én af de voksne. Derfor har vi udviklet en postkasse, som man kan gå hen til og melde det, når man bliver drillet. Postkassen printer så anonymt det, man har sagt til én af de voksne, fortæller eleverne.

Formålet er, at børnene på skolen bliver glade for postkassen, og de voksne løser problemerne.

For eleverne har forløbet været en helt særlig oplevelse. De har kunnet fordybe sig i et projekt og bruge værktøjer, som de normalt ikke har til rådighed. Alle har de været igennem et forløb, hvor de ved hjælp af forskellige trin i processen blevet ledt hen til et resultat.

- Vi har lavet det hele selv. Fra ide til den færdige prototype. Det er vi stolte af, siger eleverne.

Se mere