Når man går forbi bygningen, der ligger gemt inderst på Marieholzungweg, er der ingen tvivl om, at den er opført først i 70'erne med inspiration fra Danmark. Den ligner en stor grå betonbunker med vinduer. Men når man åbner døren og kigger ind i kollegiets indre, åbner der sig en helt anden verden.
Forstander Allan Pedersen byder velkommen med et:
- Her plejer at være fuld af liv. Vi savner elever, lærerstuderende og vores heldagsskolebørn, som virkelig satte kulør på kollegiet ved middagstid.
Før corona var huset fyldt med latter, støj og glade børn og unge. Men Covid 19 har fået støjniveauet ned på et niveau, som slet ikke passer til kollegiet. Huset har holdt åbent under nedlukningen - med restriktioner selvfølgelig. Kollegiet tilbyder ikke kun “husly” til skoleelever. Alle unge med tilknytning til mindretallet, der er under uddannelse har mulighed for at ansøge om et værelse på kollegiet.
Livet i Corona-tiden
- Men sjovt har det ikke været, siger Allan Pedersen.
- Vi har haft nogle lærlinge under uddannelse, som skulle have et sted at bo, også under Corona. Med alle restriktionerne, afstand, mundbind og alene på værelserne, var det en noget deprimerende affære.
Normalt har kollegiet elever fra 9. klasse til 13. årgang, lærerstuderende, lærlinge og udvekslingsstuderende boende. Huset fungerer bedst, når det er fuldt, som Allan Pedersen siger:
- Huset skal bruges.
Kollegiet er bygget med det formål at servicere mindretallet og mindretallets unge, hvor den primære målgruppe er de unge, som ellers ville have meget lang transporttid til skole. Det drejer sig fx om børn fra øerne Sild og Før, der er nødt til komme til fastlandet efter 8. klasse, hvis de vil fortsætte i det danske system.
Kollegiet har et optagelsesudvalg, som i sidste ende beslutter, hvem der skal have en plads. Det har selvfølgelig lettet lidt på behovet for bomuligheder i Flensborg, at A. P. Møller Skolen er kommet til. Kollegiet råder over 65 pladser og plejer at være fuldt belagt, som Allan siger.
Altid en nødplads
- Vi har altid lige en nødplads i baghånden, hvis nogen virkelig har brug for det.
I weekenderne er kollegiet som udgangspunkt lukket, men eleverne får som oftest lov til at blive, hvis de spørger om lov. Når man er 18 år, så får eleverne udleveret en nøgle og må egentligt komme og gå som de vil, men kollegiet ser gerne, at man siger besked, hvis man ikke er hjemme til middag. De små elever skal være hjemme og på værelset kl. 22. For dem er der også en obligatorisk lektietime efter skole. Livet på kollegiet er meget frit, og der er vide rammer, men der altid en lærer på vagt, og forstanderen bor på Kollegiet. Så der er altid en voksen i nærheden, hvis eleverne har brug for det. Men alt i alt er det et hus med højt til loftet og som emmer af liv, når Corona ikke stikker en pind i hjulet.
- Vi vil gerne have livet på kollegiet tilbage, som det var før Corona med 55 elever, aftaler om besøg fra udlandet og lærerstuderende, siger forstander Allan Pedersen
På kollegiet glæder de sig til at modtage ansøgninger til næste skoleår og krydser fingre for at huset er fuldt af liv i det nye år.